onsdag den 30. maj 2012

Flere ænder

Pinsen har været usædvanlig varm og tør, med stille morgener og lune aftener med god tid til af reflektere. Udekøkkenet er blevet flittigt brugt, og Lars har udvidet det med en vaskeplads.



Det har været for varmt til at udrette ret meget, så jeg (som heldigvis er morgenmenneske) brugte timerne mellem 6-8 til at grave omkring regnvandsbassinet, som jeg forsøgsvis vil udvide med en murerbalje til opsamling af det overskudsvand, der ellers bare siver ud i det omliggende sand.

Det vakte en del opmærksomhed fra morgenfriske hundeluftere på vejen, men også andre havde kig på den kommende 'andedam'. Et gråandepar landede i skyggen lige bag mig, og fulgte opmærksomt mit arbejde. Måske er de på jagt efter et nyt hjem? Der bliver gravet og regeret meget omkring Gudenåen for tiden, så måske er de blevet jaget af reden. I hvert fald har de opholdt sig i vores og naboens haver lige siden.

Andemor inspicerede det nu udtørrede bassin i går. Både hun og jeg venter på regnen, så vi kan få afprøvet om forsøget lykkes!






onsdag den 23. maj 2012

Blandede bolsjer

Vores forhave er ikke verdens mest spændende, men med carport og 2 indgange mod vejen kan det ikke være så meget anderledes. Vi har valgt at samle al beplantning i to ramme-bede, og idéen var at de blot skulle fyldes med ensartede planter som kunne 'gøre sig' hele året: katteurt i det ene og benved i det andet. Et mindre træ i hver ramme og ind imellem tulipaner og andre løg.

Katteurtbedet blev dog lidt kedeligt, så inspireret af Frankrigsturen sidste sommer besluttede vi at der skulle noget mere knald på. Det blev i første omgang til en gruppe stauder og de for hånden værende sommerblomster. I efteråret blev der lagt en del flere forårsløg inklusive et par røde liljer.


September 2011

Senest er tilføjet nogle lave etårige med flade, gule blomster og en gruppe gule og orange Tagetes (som ikke blomstrer endnu). Når tulipanerne er visnet ned har jeg planer om at sætte flere sommerblomster.


April 2012


Lige nu ser det ud til at et par af stauderne er bortkommet i vinteren, men måske er jeg bare utålmodig? De hvide tulipaner er på det sidste, men prydløgene er på spring med deres store, lilla kugler svævende så højt over hele herligheden at de kun vanskeligt kommer med på billederne.



Maj 2012

tirsdag den 22. maj 2012

Den smukkeste hæk

Nu er bøgehækken (næsten) helt udsprunget, og hvad er skønnere end den lysegrønne bøg i maj?

Undtagelsen er Paradisæblehækken (Malus Sargentii), som i år - 3½ år efter plantning - for første gang er fyldt med blomster. Vidunderlig berusende duft i varmen og smuk som en sommersky.




Den store lyslilla Rhododendron importeret fra nabohaven står også smukt, gad vide hvad den hedder? Azalea'en "Gibraltar" er lige-ved-og-næsten, sidste år tog frosten blomstringen, men den er lidt senere på spring i år.





En lille skønhed i morgensol, Lewisia som har skaffet mig en hel flok blomsterbørn. Dem glæder jeg mig til at plante ud i mit kommende stenbed. Freja fik sådan en plante med hjem til haven i Nexø, hun var ganske forelsket i de lyserøde, stribede blomster. Men mormor - hvor skal jeg plante den? spurgte hun. Vi har jo kun græs?





Edenrosen i drivhuset har smukke store knopper og ser ud til at trives efter at jeg har klippet den radikalt ned i foråret.



Sommerdagen venter, det er med at skynde sig med papirbunkerne på arbejdet og komme hjem igen...

mandag den 21. maj 2012

En lille and med næb

En dejlig lang weekend er desværre allerede gået, det er mandag morgen og endnu en arbejdsdag truer. Morgenstunden er smuk, lun og usædvanligt stille og indbyder langt mere til havehygge, men det må vente til i eftermiddag.

Vi har haft Freja på besøg siden torsdag, og det har været skønt at opleve hende på tæt hold og uden 'forstyrrende' forældre. Hidtil har hun været temmelig reserveret overfor os, nok mest fordi vi har haft alt for lidt tid sammen med hende. Hun blev født i Nexø mens jeg boede på Bornholm, og jeg glædede mig meget til at have mit tredje barnebarn inden for en afstand af 10 km. Det går bare ikke altid som man ønsker det, jeg havde lange arbejdsdage og for mange gøremål på landejendommen, og kort efter at hun fyldte ét år forlod jeg øen til fordel for Lars og Resenbro....

De seneste år har vi dog været heldige at være sammen med hende mere end tidligere, og hun var jo også på besøg hos os i sommerhuset på Balka for få uger siden, så denne gang var der kun en kortvarig generthed ved ankomsten. Derefter gik det over stok og sten både ude og inde, og vi nød det alle sammen. Freja har en overordentlig god fantasi og fik de mest vidunderlige lege ud af vores meget sparsomme legetøjssamling. Ude fra morgen til aften, vældig optaget af planter og dyr i vores - i hendes øjne - store have.

Vinbjergsneglene blev malet lyserøde, så de var til at kende igen når de stak af, og mange stribede 'sneglebørn' blev indsamlet. Mormors mange drivhusplanter blev sat i jorden og pakket ind i tørt græs - de fik dyne på! I udekøkkenet kunne hun hjælpe med at hente vand og rense radiser, og stor var hendes fryd da vi kunne sidde ude og spise til aften. Et par gange tog vi også cykelturen til Rema 1000 for at hente forsyninger...

Desværre nåede jeg aldrig at hente kameraet, ikke ét eneste billede blev det til i løbet af de fire dage. Tilgengæld kom det frem de første aften, efter at vi havde pløjet børnesangbogen igennem og sunget stort set alt, hvad vi kendte af melodier. Pigebarnet fik pludselig lyst til at optræde med en lille rap sang, og mormor forsøgte sig udi videofilmningens kunst.

onsdag den 16. maj 2012

Kapilærkasserne

Eftermiddagen var grå men lun, og efter 8 timers ret hektisk papirnusseri på kontoret trængte jeg til LUFT.

Det tror jeg også agurkeplanterne gjorde, så alle småplanterne måtte ommøbleres for at give plads til plantesækkene i kapilærkasserne. I år har jeg investeret i de noget dyrere sække fra Pindstrup (plejer ellers at være nærig nok til at købe Brugsens de billigste) - så må tiden vise om de også er bedre.

Jeg plejer også at sætte 3 planter i hver sæk som foreskrevet, men erfarer hvert år at det hele ender op i ét virvar og at tomaterne ikke får lys nok. Nok mest fordi jeg ikke er ret god til at knibe dem... Altså kom der i år kun 2 planter i hver: 1 kasse med 2 agurker, 1 kasse med agurk og peber og 1 kasse med tomat og peber.



Der er ved at være trængsel i det lille hus, så torsdag må vejrguderne gerne bringe lidt udplantningsvejr. Jeg er ved at finde plads rundt omkring i haven til stauderne, og alle de gamle krukker venter på at blive fyldt op med sommerblomster.





Det bliver skønt med 4 hjemmedage, og mon ikke Freja vil hjælpe mig lidt når hun kommer på besøg i weekenden? Vi er lidt spændte på hvad hun siger til at være her alene i to dage, for første gang, men hun er en stor pige på 5 år nu, så det skal nok blive hyggeligt!

Fik lige kig på Passionsblomsten, som allerede er fyldt med blomsterknopper. Der er nok at glæde sig til!



Ved femtiden kom regnen igen, og denne gang med kraftige byger og tordenbulder. Det pyntede på bassinet - og mon ikke haven har godt af det?



mandag den 14. maj 2012

Åben søndagshave

Når man beslutter sig for at holde sin have åben for publikum - og tilmed annoncerer åbningstiden på internet og i lokalavisen - må man nødvendigvis tage opgaven seriøst og forberede sig. Vi har prøvet det et par gange før, både i juni og august måned, men i år ville vi så forsøge at vise haven i forårsperioden. Lidt voveligt, måske, for en have med præg af hedejord er ikke den mest spændende forårshave. Lyngen er nyklippet, grå og temmelig kedelig, og som tidligere fortalt er det planlagte farveorgie af tulipaner raseret af et sultent rådyr, så forhåbningerne stod til frugttræerne, den lysegrønne bøgehæk - og Rhododendron'ernes blomstring.

Lørdag silede regnen ned, så vi brugte formiddagen til en tur på genbrugspladsen. Traileren blev tømt for diverse affald, og fyldt igen med sort kommunekompost. I tilgift fik vi en posefuld meget levende, ormefyldt kompost med hjem til de grønne beholdere. Eftermiddagen gik med oprydning i drivhuset, oppotning af endnu en flok småplanter. Pelargonier og andre frostfølsomme krukkeplanter kom frem i lyset, fliser blev blev fejet og ukrudt pillet hist og her.

Søndag morgen skinnede solen, jeg var klar til kamp og i haven fra kl 8.00.

Det bedste ved at holde åben have er næsten, at dagen er totalt ryddet for andre pligter. Iført mit bedste havetøj og gummistøvler nød jeg at have dagen for mig til alle de små gøremål, som man nu kan finde på derude. Der kom da også enkelte besøgende i løbet af dagen, og det var som altid hyggeligt at få en havesnak, men indrømmet: Allermest nød jeg TIDEN.

Først i dag kom jeg i tanker om kameraet. Det har regnet hele dagen, men på en rundtur før kaffetid fik jeg fanget nogle af de få blomster haven kan prale af lige nu.







Et kig ind i drivhuset for at se til Eden-rosen afslører også at agurkerne stadig er livskraftige, selv om de endnu står tæt pakkede under plastik. Mon ikke de snart kan plantes ud i kapilærkasserne?

Jeg vover forsøget i morgen...




onsdag den 9. maj 2012

Etageplanter

Efter et par kolde dage kom regnen - den nødvendige regn til vores tørre jord og tørstende planter. Jeg var nu alligevel glad, da det klarede op hen på eftermiddagen og jeg så mit snit til at flygte tidligt fra arbejde.

Kaffen med i drivhuset, der trængte til en oprydning, igen. I går lynshoppede jeg et minidrivhus i Rema 1000 og skyndte mig hjem at samle det. Det var faktisk ikke så tosset, og kunne have været godt at ha' i sidste uges frostnætter som en ekstra beskyttelse til de sarteste planter. Det gav også pludselig mulighed for at stable småplanterne i tre etager - og dét kan nok være tiltrængt her i maj. Jeg tog et hurtigt smut i Rema igen, for der var kun få stykker tilbage....



Idag fik jeg så flyttet rundt på det hele, fejet og ordnet, for her skulle gerne være lidt ryddeligt til weekenden hvor vi holder åben have for første gang i år. Nogle af småplanterne kunne måske finde et nyt hjem?

I hvertfald har jeg overskud af både stauder og sommerblomster. De største af planterne er:

Salvie (blå, ikke hårdfør men kan overvintres frostfrit)



Salvie (blå 'Blue Angel', ikke hårdfør men kan overvintres frostfrit)




Armeria  (rødlilla 'Joystick')



Solhat (rosa 'Magnus')



Dagøje (gul)

Lewisia (rosa)


En lille runde i haven viste mig desværre også, at ugens to første nætter har været hårde ved en del planter. En lille nyindkøbt Ahorn er bl.a. svedet (kom nok lige fra et drivhus?) og de tidligste Rhododendrons blomster er klasket sammen.

Forhåbentlig når der at komme nye blomster og andre, friske blade inden længe - og forhåbentlig er nattefrosten forbi for i år.

Man har da lov at håbe!


tirsdag den 8. maj 2012

Færdigt arbejde (næsten)

Tak til Lisbeth og Birgitte for at synge med i mit øv-kor. Jeg tror det hjalp!

Held i uheld - Lars fik en ufrivillig fridag og kunne tage imod tæppemanden mandag morgen, og da jeg kom hjem fra arbejde var han næsten færdig med at lægge tæppet på. Det havde været en sej tørn med det genstrididige og noget skævt skårne tæppe, men det ser godt ud.

Ved fælles hjælp fik vi møblerne på hentet frem og rengjort og de anbragt næsten som før, men med de små forandringer der nu engang skal til for at livet ikke skal blive for kedeligt. Endelig kunne jeg få gjort lidt rent i resten af huset, og da reste-middagen kunne komme på bordet blev der naturligvis dækket op i den 'nye' udestue.

Nu mangler vi blot lidt til vindueskarmene - og at få genetableret skorstenen, for det har unægteligt været koldt de sidste dage (og frostnætter), så en pind i brændeovnen havde været prikken over i'et. Agurkeplanterne blev resolut flyttet ned i drivhuset, men fik en dyne på til aften så jeg håber de har klaret nattens froststrejf.



Citrontræet er ved at komme sig efter frostforskrækkelsen for en måned siden, nu står den med strittende nye, grønne skud på alle grene. Måske det ovenikøbet har været en fordel, for den var blevet noget bar.

søndag den 6. maj 2012

En helt almindelig søndag i Resenbro

Mens jeg har nydt fridagene i haven (luget, ryddet op, stakket 18kvm gamle fliser, nurset frøplanterne, klargjort sommerkrukkerne) har Lars arbejdet videre på at færdiggøre udestuen. Nu, hvor gulvet er blevet isoleret, fint og plant, var turen kommet til at lave de længe planlagte paneler på væggene.

Lørdag kørte vi til byen, for vi havde besluttet os for at lægge et sisaltæppe på gulvet. Det blev fundet og købt hos Tæppeland til afhentning søndag. Resten af dagen blev brugt på at male glasvævet ovenover panelerne, og søndag morgen kom der også skyggelister op. Derefter kørte den flittige mand afsted for at hente tæppet hjem på traileren.

Søndag morgen




Søndag middag




Ved fælles hjælp blev den tunge tæpperulle fragtet rundt om huset på sækkevognen og bakset op ad trapperne til havestuen. Lars begyndte at fjerne indpakningen og jeg gik tilbage for at fortsætte mine sysler i drivhuset, men nåede ikke så vidt..

Et ærgerligt udråb fra manden i mit liv fik mig til at vende om. Det var den forkerte tæpperulle, han havde fået udleveret!

Søndag aften


Den uheldige tæppemand har lovet at komme med det rigtige tæppe mandag morgen, det var hvad jeg fik ud af en hidsig opringning til butikken. Så vores stuer roder stadig og mine planter er ved at gå helt agurk mens de venter i spisestuens vindueskarm.



lørdag den 5. maj 2012

Et skridt bagude

Indrømmet! Jeg halter bagefter, her på bloggen, hvor jeg i min stille morgenstund kan læse hvor flittige alle mine medbloggere er både i haven og med at skrive interessante, sjove og oplysende indlæg. Og se alle de skønne forårsbilleder fra haver i hele det ganske land.

Ugen er gået med arbejde (bunkerne får til dels lov at ligge, når jeg holder ferie), men så sandelig også med at nyde det helt vidunderlige forsommervejr, vi har haft i mange dage nu. Udekøkkenet er gjort rent og indviet, 3 aftenener har vi spist i lækrogen under halvtaget. Der er ikke plads til store armbevægelser, men hold op hvor er det herligt at sidde ude igen!

I min del af værkstedet har jeg også fået ryddet op og smidt ud af gamle potter og alt det andet, man altid får stuvet sammen. Pelargonierne er trimmede og flyttet ud og ind igen for at vænne sig til den fri luft. De nyindkøbte sommerblomster fra Gram (ligenu mangler jeg navnet), som jeg aldrig før har set og måtte prøve, er overmodigt plantet ud i mit blandede-bolsjer-forhavebed.

Drivhuset trængte også til en gennemgribende oprydning. Fru Nielsens pasning var til UG, og vrimlen af småplanter stortrives. Småstauderne har også haft 'udgangstilladelse' om dagen, for det begynder at knibe med pladsen og snart skal der også skaffes plads til tomat-, agurk- og peberplanter.

Og så er der jo alt det tilbagevendende ukrudtspilleri, som i løbet af ugen er blevet til et par sække fulde af den frøsmidende slags, men under lugearbejdet har jeg mit kamera med rundt i have - og her er nogle af ugens billeder:


Blærespirea

Princess Irene

Gartendirektor Glockener





Ukendt Rhododendron

Det nye ferskentræ

Solen skinner igen nu til morgen, så skynd jer nu ud allesammen og nyd alle herlighederne. God weekend!