mandag den 9. januar 2012

Frøindkøb for nybegyndere

Tagetes 'Bolero'

Overalt i blogland fornemmer man den kriblen, som kendetegner en rigtig havenørd - forårets frøsåning nærmer sig. De garvede 'planteavlere' finder spændende arter og nye sorter, som skal afprøves, og giver os andre masser af gode ideer som her hos Hanne i haven og Mettes have.

Ude omkring er der dog også en del, som ikke er så erfarne med forkultivering af sommerblomster og stauder, og som måske er lidt usikre på om det nu også er værd at investere i alle de fine, dyre frø. Til dem vil jeg bare sige: kast jer ud i det, men start med de nemme og ikke alt for dyre frø. Har man først mærket successen, og oplevet hvor nemt det kan være at frembringe en hel kasse fine sommerblomster ud fra en lille pose billige frø, så får man ofte mod på flere udfordringer.

Jeg har selv i en årrække sået rigtig mange planter, og har også mod på de mere specielle arter, men ofte kan det være noget af en udskrivning at hjemkøbe alle ønskerne. I Havebutikken har jeg derfor fundet de første frøposer frem ud fra devisen: Lidt, men godt.

Nemme, gode sommerblomster og stauder i små portioner, så det ikke behøver at koste en formue at kaste sig ud i de første forsøg som planteavler. Også nybegynderen inden for køkkenhavedrift kan finde gode, afprøvede sorter af de mest almindelige urter.

Forhåbentlig finder jeg endnu flere spændende og ikke alt for kostbare frø, inden sæsonen for alvor starter - men allerede om få uger er det tid til den allerførste såning i vindueskarmen!


Evighedsblomst

Salvia 'Blue Angel'

Stattice (evighedsblomst)


I

6 kommentarer:

 1. Om det kribler......jeg skal for første gang igang med det helt store så og prikle projekt. Ikke helt uden prætationsangst og en enorm ansvarsfølelse overfor de små frø og planter.

  Men jeg glæder mig.....

  Kh Helle

  SvarSlet
 2. Hov...hvad står der mon i potterne??? Og jeg vil da bare give dig helt ret iøvrigt. Jeg vil også kalde mig selv lidt begynder endnu og sørger helt sikkert for at nogle af de sikre og nemme er iblandt frøkøbene. Zinnia bla køber jeg hvert år, blot prøver jeg med forskellige farver, i år er den blevet bourgognerød, den glæder jeg mig til.

  Ellers står jeg bare her og skraber lidt i savsmulden inden vi skal ind i ringen... :o)

  SvarSlet
 3. Sidste år havde jeg lidt held med klokkerankerne, og jeg har en pose liggende fra den gang, så det skal prøves igen. Så må vi se, hvor meget mere det bliver til. Linket til havebutikken dur ikke lige nu.

  SvarSlet
 4. Tak for linket til min blog :-)
  Ja, det kribler mere og mere i fingrene nu. Men jeg sår heldigvis de første i sidste halvdel af januar, så der er ikke længe til. Jeg skal bare have fundet noget så og priklejord først. Hvorfor glemmer jeg altid at lave lager om sommeren, for det er så besværligt at få fat i på denne årstid.
  Lige netop tagetes nåede jeg ikke sidste år. Og jeg savnede dem så meget, så de er selvskrevne i år i store mængder :-)

  SvarSlet
 5. Tak til Lisbeth, godt du gjorde opmærksom på "the missing link" - blogspot havde blandet sig i min html....

  Til Hanne: Synes det var et rigtig godt og brugbart indlæg, du havde skrevet om frøsåning. Det er ikke kun dig, der har glemt at have et priklejordslager klar, jeg skrev om problemet allerede sidste år - men hvem tror du lige har glemt det igen? Mærkeligt, i øvrigt, at butikkerne ikke er lidt mere fremme i skoene..

  SvarSlet
 6. Tak for påmindelsen om Evighedsblomster. Dem må jeg altså se, om jeg ikke kan få fat på i år.

  SvarSlet