fredag den 20. januar 2012

Barndommens have

Inspireret af Marlenes bold blev også jeg kastet tilbage til barndommens have. Indtil mit 12. år boede jeg med mine forældre og 4 søskende i et lille, nybygget rækkehus med en tilhørende strimmel jord, som i min bevisthed var en stor og prægtig have skønt haven først blev etableret da jeg var 2-3 år. Haverne var adskilt af Liguster, uden for stuedøren var der en terrasse af ottekantede fliser, og resten var udlagt som græsplæne med bede langs hækkene.

Her gemmer jeg mig i håret

Nøjagtigt midt i haven havde min (matematisk anlagte og pertentlige) far plantet en rødbladet Paradisæble, som jeg husker som et klatretræ - træer må ha' vokset hurtigere dengang end nu!  Nærmest terrassen var der duftende roser og et fyrretræ til at skærme for indkig. I et terrassehjørne havde min far sat en Clematis "Jackmaani", som jeg husker groede så voldsomt, at den var på vej ind af den franske altan på første sal. Det husker jeg nok mest fordi den var så fyldt med ørentviste, at vi ikke kunne have døre åben deroppe.

I den fjerneste ende af haven blev der plads til lidt urter som purløg og persille. Et år såede min mor gulerødder - troede hun - men det viste sig at være persillerødder. Jeg husker stadig smagen, og synes ikke persillerødder i dag kan måle sig med dem..

Haven var et paradis at lege i. Om sommeren byggede vi huler med alle husets tæpper, og opførte cirkusforestillinger for alle der gad kigge på. På de (set med barneøjne) gode vinterdage byggede vi snehuler.

Barndommens have dukker til stadighed op i drømme, men jeg har desværre ikke mange billeder af den. Her er et af de få, et meget tidstypisk billede af min storebror og mig poserende for fars nye kamera.


7 kommentarer:

 1. Herlige fotos, især det sidste med din seje storebror der sikkert har nægtet at smile... ;o)
  Mon ikke det bare var havestilen med bede langs kanten af græsplænen? Når vores børn engang skal fortælle, så er de ved at skille sig af med alle de besværlige rum i haven og skabe overblik igen... he-he...;O)
  Tæppehuler og cirkusforestilling, åh ja... sådan var det... ;o)

  SvarSlet
 2. Det er så hyggeligt at blive kastet tilbage til barndommen, både for den der skriver indlægget og for dem, der læser det. Du husker rigtig meget fra din barndoms have :o)

  SvarSlet
 3. Igen en dejlig fortælling om barndommens have. Ja og så pludselig går jeg i barndom, og husker alt om cirkus og snehytter - ja det havde jeg helt glemt. Sikken en fantasi vi havde som børn! Skønt at blive mindet om.

  SvarSlet
 4. Jeg kan nu bedst lide billedet af storesøster der passer på lillebror, siddende på sandkassen:-) Æbletræet kan jeg også huske, men mest fordi barnevognen stod så fint derunder ;-)

  SvarSlet
 5. Hvor dejligt, at du også har skrevet om din barndoms have :-)

  En virkelig skøn fortælling, og jeg kan se alle billederne for mit indre, når du skriver - tak :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 6. Jeg har lige haft besøg af din mor, hun har set dit indlæg og kan godt huske persillerødderne ;-)

  SvarSlet