torsdag den 1. september 2011

Giverny og Monet's have

Den største haveoplevelse jeg endnu har fået i Frankrig er unægteligt Monet's have i Giverny, som vi besøgte i 2009. Et absolut seværdigt sted for haveentusiaster, men desværre også overrendt af ufatteligt mange turister fra hele verden, hvilket gør det lidt svært at fordybe sig - og at tage gode billeder!

Vi havde valgt at bo i den lille by Giverny, hvor jeg var heldig at finde et hyggeligt lille feriehus gennem Giverny's hjemmeside. De 4 dage vi havde booket var faktisk for lidt, for området er spændende og den nærliggende, større by Vernon (hvorfra der kun er 1 time til Paris med direkte tog) er også værd at besøge. Selve Giverny er kun en flække med én lang gade, men rummer mange smukke gamle huse, flotte haver (selvfølgelig inspireret af Monets), en håndfuld restauranter, et par souvenierbutikker - og så, naturligvis, Monet's hus og have.

Blomsterhavens kulørte bede med klatreroser på pergolaer, mængder af solsikker og de legendariske tallerkensmækkere er en oplevelse, men mest overraskende var den ro og skønhed, der præger havens nyeste del, som ligger på den anden side af landevejen. Det er her Monet fik lov at ændre på den lille flod, som løber gennem byen, så han fik sine egne vandløb og den store sø, der er så kendt fra alle hans "åkandemalerier".

De store, gamle piletræer, de små skovpartier omkring vandløbene, de smukke åkander og maleriske broer giver tilsammen en så idyllisk stemning, at man føler trang til at meditere. Det er bare lidt vanskeligt med 200 japanske fotograferende turister omkring sig...

Her er nogle få fotos fra haven:

Monet's hus med de grønne skodder er et kapitel for sig, og jeg er vildt forelsket i dette helt unikke og vanvittigt farverige hjem, som i dag står fuldstændigt som da Claude Monet boede der med sin familie. En fantastisk stemning og utrolig smukt både ude og inde.

Her ses det hus, som Monet selv fik bygget:


Og her er det oprindelige hus, som familien beboede i begyndelsen, og som senere blev brugt som atelier indtil Monet lod bygge et helt moderne atelier, som i dag bliver anvendt til udstilling og butik.

2 kommentarer: