torsdag den 25. august 2011

Canal de Bourgogne

På en formiddagstur gennem vinmarkerne, op gennem de skovrige højder og ned i dalen på den anden side, kørte vi længe langs Canal de Bourgogne. Kanalen er i sin tid (med begyndelse i 1490) anlagt som transportvej gennem ellers uvejsomt terræn, og forbinder floderne Yonne og Sâone. Et imponerende arbejde, idet højdeforskel og strømforhold har nødvendiggjort et utal af sluser på den ialt 242 km lange strækning.

I en lille by gør vi holdt for at studere slusestationen nærmere. 3 ansatte ankommer på scootere for at gøre klar til at sluse en pram igennem. Mens vi venter er der tid til at nyde franskmændenes allestedsnærværende blomsterudsmykninger.Selve slusestationen er en ydmyg bygning, men arealet foran er velholdt og selvfølgelig er der anlagt fine bede - her med store sommerfuglebuskeLangt om længe dukker den ventede pram op. Det er en smuk gammel turbåd, som tydeligvist er bygget netop til denne kanal og slusekammerets bredde. Amerikanske turister stiger ombord med deres udlejningscykler, og andre går i land for at cykle videre ad grusstien, som løber parallelt med kanalen.

Det er også muligt at leje en familiebåd og bruge ferien på at tøffe stille og roligt hele vejen fra Yonne i nord til Sâone i syd, men det kræver vist et roligt temperament og masser af tålmodighed ved sluserne!
En mindre flod løber gennem området modsat slusehuset, og her knokler en gartner med at fjerne nogle træer, som ser ud til at være væltet i en storm. Da vi kommer på tæt hold, kan vi se at træerne her er fuldstændig tilgroede med Mistelten. Mon det er årsagen til at træerne knækker som tændstikker? Gartnerens trillebør venter pænt - som har den stået her det sidste halve århundrede:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar